sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

YLEISKONEKOKEMUKSIA

Ajattelin kirjoittaa tänne blogiin kokemuksiani kahdesta eri merkin yleiskoneesta ja matkasta, joka vaikutti lopulliseen valintaani. Yleiskone on monen leipurin (niin koti- kuin ammattilaisenkin) ehkäpä tärkein työväline ja käden jatke. Se vaivaa, vatkaa ja vispaa samalla kun voi itse tehdä jotain muuta. Parhaimmillaan se on vuosikymmenten uskollinen työkaveri. 

Kirjoitin viime keväänä ylioppilaaksi ja toivoin lahjaksi omaa yleiskonetta. Sain valita mallin ja merkin, ja pienehkön pohdinnan jälkeen valitsin Electroluxin Assistent EKM4100 -yleiskoneen, koska se oli järkevänhintainen, siinä oli kahvallinen, suuri kulho, metallia suurin osa laitteesta ja lisäksi väri ja ulkonäkö miellyttivät silmääni. (Salaa haaveilin kuitenkin KitchenAidista...)

En kuitenkaan päässyt edes käyttämään ensimmäistä yleiskonettani, koska siinä ilmeni perustavanlaatuinen vika: virtapistokkeet piikit olivat niin vinot, ettei konetta saanut kytkettyä pistorasiaan. Lisäksi ne olivat täynnä epämääräisiä naarmuja ja lovia. Laitoin Electroluxin Facebook-sivuille palautetta asiasta kuvien kera. Sieltä vastattiin lyhyesti pahoitellen ja neuvottiin sopimaan asiasta jälleenmyyjän kanssa.

  

Otin jälleenmyyjään yhteyttä ja sain vaihdossa uuden koneen. Tämä tapahtui juhannuksen tienoilla, joten pääsin vasta kesäkuun lopussa kokeilemaan toista konettani. Sitä en kuitenkaan tälläkään kertaa päässyt tekemään. Toisessa koneessa moottoripään lukitussysteemi ei toiminut. Pään pitäisi siis lukittua sen ollessa alhaalla, vaan tämäpä ei mennyt lukkoon. Laitoin lisää palautetta asiasta Electroluxin Facebook-sivulle. Siihen ei koskaan vastattu.


Otin uudestaan yhteyttä jälleenmyyjään ja kävin nyt itse henkilökohtaisesti vaihtamassa koneen uuteen. Avasimme paketin myymälässä ja tutkin koko koneen ja päällisin puolin kaikki näytti hyvältä, jopa pieniä kosmeettisia virheitä oli tässä yksilössä yllättävän vähän. Tätä kolmatta konetta pääsin jopa käyttämään, mutta ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien leipominen muuttui tuskaiseksi. Yleiskone piti normaalia kovemman käyntiäänen lisäksi outoja vihlovia sirinöitä, raksutuksia ja raapimisia. Välillä tuntui, että koko koneisto leikkaa kiinni.

Kuuntelin tätä mölytoosaa kolmisen kuukautta. Jokaisen käytön jälkeen minun teki yhä vähemmän mieli leipoa ja käynnistää kyseinen kone. Lopulta marraskuussa päätin, etten halua kuunnella enää moista nirskutusta. Palautin lopullisesti Electroluxin yleiskoneen (ja lisäosana tulleen lihamyllyn) ja marssin kauppaan valitsemaan uutta. Isäni näki huokailuni KitchenAidin Artisan-koneiden edessä: ulkonäkö oli Assistentiakin parempi, kahvallinen kulho ja vanha, monessakin lähteessä laadukkaaksi todettu merkki houkutteli yhä – puhumattakaan herkullisen monipuolisesta värivalikoimasta!

Ihmeen kaupalla isäni suostui hankkimaan Electroluxin tilalle KitchenAidin, huolimatta jälkimmäisen selkeästi korkeammasta hinnasta. Erotus kuitattiin joululahjana. Onnesta soikeana päädyin tilaamaan uuden koneen netissä, koska haluamaani väriä ei ollut myymälässä. Tämän päätöksen takia koneen kotiutuminen vei kolmisen viikkoa, mutta oli odottamisen arvoista: ihana, kimalteleva cafe latte saapui joulukuun alussa. Väri kuulostaa rusehtavan beigeltä, mutta on oikeasti kylmänvalkoisen ja kellertävän kerman väliltä, luonnossa jopa vaaleampi kuin virallisissa kuvissa.Toisaalta pelkäsin tämänkin yksilön olevan vain päältä kaunis, silkkoa sisältä, joten jännitin laittaessani koneen ensimmäistä kertaa kiinni pistorasiaan ja vääntäessäni voimakkuusvivusta... Kone surahti rauhallisesti pyörimään, kiihtyen tehokkaasti porrastetussa asteikossa. Koneen vatkatessa toiseksi kovimmalla saatoin jopa kuulla kännykän soivan!

Tehokin oli selkeästi toinen: Electroluxilla vatkatessa tuntui, että kone pyörittää itsensä solmuun eikä kulhossa tapahdu mitään. KitchenAid sen sijaan vatkasi saman määrän vähintään puolet lyhemmässä ajassa (esim. 4 dl kermaa). Vaikka KA:n Artisanissa on vähemmän tehoja (300 W) kuin E:n Assistentissa (1000 W), siinä on suoravetomoottori, jonka tehon ja massan erilaisen työstötavan huomaa käytännössä saman tien verraten Assistentin toisenlaiseen moottoriin (en löytänyt moottorityyppiä etsinnöistä huolimatta, joten en voi sitä tässä mainita).

Oli Electroluxissa myös hyvää, jopa yksi asia paremmin suunniteltu kuin KitchenAidissa: pieni LED-valo moottoripäässä valaisemassa kulhon sisälle. Pimeässä vuokra-asunnon keittiössä tästä todella oli hyötyä. Lisäksi Electroluxin yleiskoneen mukana tuli toinen pienempi kulho (2,9 l), jota en kyllä koskaan päätynyt käyttämään, mutta uskon, että siitä olisi ollut apua, mikäli olisin päätynyt neljänteen Assistentiin. Ja se olisi ollut toimiva. Muutoin molemmissa koneissa oli sama varustus: 4,8 litran kahvallinen teräskulho, taikinakoukku, lapavatkain ja pallovispilä sekä muovinen roiskesuoja. 

Nyt maaliskuussa KitchenAidiin vaihtamisesta tulee kuluneeksi pian neljä kuukautta, enkä voisi olla tyytyväisempi: kone hoitaa hommansa esimerkillisesti ja on lisäksi suloinen ilmestys keittiössä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti