sunnuntai 21. toukokuuta 2017

MUMMIN RAPARPERIPIIRAKKABlogeja ja Facebookin leivontaryhmiä seurattuani huomasin, että kaikilla tuntuu olevan oma tapansa tehdä piirakka, kakku tai muu jauhopeukalon luomus kevään ensimmäisestä herkusta, raparperista. Niin myös minulla. Isäni äiti on aikoinaan opettanut minulle oman raparperipiirakkansa teon lasitekniikalla ja siitä saakka vain se tapa ja lopputulos on maistunut oikealta. Ja sitä on saatava joka vuosi! Meillä tykätään, että raparperia pitää olla piiraassa paljon, tässä siis mummini resepti: 


Raparperipiirakka

POHJA
saman verran:
kananmunia
sokeria
jauhoja (vehnä-, peruna-, glut. jne.)
2 tl leivinjauhetta

TÄYTE
reilu puoli litraa raparperia
reilusti kanelia, sokeria ja vaniljasokeria


Tämän piirakan teen aina perinteisellä lasitekniikalla: ota kolme samankokoista lasia ja riko yksi täyteen kananmunia (käyttämääni lasiin menee kolme). Laita sitten toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen saman verran jauhoja. Itse käytän aina perunajauhoja kakkupohjissa tai niiden tapaisissa leivonnaisissa. Tähän pohjaan laitan siis kolmasosan perunajauhoja ja kaksi kolmasosaa joko vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja. Jauholasiin lisäksi vielä pari teelusikallista leivinjauhetta.Kun ainekset on mitattu, voi pohjan valmistus alkaa. Kuten sokerikakkupohjassa, vatkaa yleiskoneessa kananmunat ja sokeri vaahdoksi (10 - 15 min). Sekoita jauhot varovasti joukkoon.

Voitele 25 - 30 cm:n kokoinen piirakkavuoka ja kaada taikina siihen. Painele huuhdellut ja paloitellut raparperin varret kehämäisesti taikinaan, näin raparperia tulee kahteen kerrokseen eikä pelkästään päälle, jolloin loppuosa on höttöistä pohjaa. Jos paloja jää yli, kippaa ne vielä piirakan päälle. Kannattaa myös muistaa, että kevään ja alkukesän raparpereja (juhannukseen asti) ei tarvitse kuoria!Ripottele piirakan päälle vielä reilusti sokeria sekä mauksi vaniljasokeria ja kanelia. Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kypsä (kokeile tikulla). Tarjoile raparperipiirakka aina jonkin maitotuotteen kanssa, esimerkiksi vaniljakastikkeen, -jäätelön tai vain maitolasillisen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti